Yüksek sadakat tutkunlarının internetteki adresi...
This is a discussion on SONY TA-F670ES için hoparlör tavsiyesi within the Stereo forums, part of the Hoparlörler category; Merhabalar, İkinci el çok temiz bir SONY TA-F670ES stereo amfi satın aldım. Yalnız, böyle bir amfi için hangi hoparlörü seçmem ...
| |||||||
| Kayıt | SSS | Üye listesi | Takvim | Arama | Bugün gönderilen mesajlar | Bölümü okunmuş olarak işaretle |
| | #1 (permalink) |
| Junior Member Katılım tarihi: Aug 2009 Bulunduğu yer: Istanbul Yaş: 32
| Merhabalar, İkinci el çok temiz bir SONY TA-F670ES stereo amfi satın aldım. Yalnız, böyle bir amfi için hangi hoparlörü seçmem doğru olur, bilemiyorum. Amfiyi kucaklayıp kapı kapı dolaşmak ve kulak zevkime en iyi gelen hoparlörü seçmek en doğrusu belki de. Ama aynı zamanda vakit kaybı ve yorucu. Kendimi belli bir müzik türünde kısıtlayarak hoparlör almak istemiyorum. Çünkü 4-5 senedir elektronik dinliyorum 2 ay önce nostalji yapıp sürekli britpop ve eski rock cdlerimi dinledim (cdlerimin çoğu 90'larda aldığım rock ve blues altyapılı albümler). Hatta geçen sene (3 aylık bir periyodda) sürekli sarah vaughan, aretha franklin ve phil collins dinlediğimi hatırlıyorum. Yani, elektronik müzik dinliyor olmam, diğerlerini dinlemediğimi göstermiyor. Hatta şu an 70-80'lerden 33'lükler dinliyorum. O nedenle seçeceğim hoparlörlerin beni -klasik müzik ve operada olmasa bile- diğer müzik türlerinin çoğunda tatmin etmesi gerekiyor. elektronik müzikte çok doygun ve alt frekanslara doymuş, tok bir bas sesi almalıyım (tabirim doğru mu bilemiyorum ama...). (yaklaşık 10 sene önce Bose'un 601 serisini dinlemiştim. Öyle bir marka olduğunu bile bilmiyordum. çok toydum. duyduğum o tok ve doygun bas sesi çok tatmin etmişti beni. daha iyisini duymadığımdandır belki, bilemiyorum. Bugüne kadar öyle tok bir bas sesi duymadım hiç.) tiz sesler ise çok temiz, net olmalı. ("s" harfi çıkarken, tweeter çatlamamalı) akustik müzikte ise enstrümanları mümkün olduğunca net duyabilmeliyim. (mid hoparlör mü bu görevi görüyor, bilemiyorum) Amfinin çıkış bilgileri şöyle: - Burada kullanma klavuzunda 2 bilgi var. Şimdi ben hangisini baz alacağım? 8 OHM'da 100W+100W (DIN: 120W+120W) (countries other than North European Countries) 8OHM'da 85W+85W (DIN:105W+105W) (North European Countries) 6OHM'da 100W+100W (DIN:120W+120W) (North European Countries) 4OHM'da 130W+130W (DIN: 180W+180W) (countries other than North European Countries) şimdi bu North European ve Non-North European Countries sözleri ne ifade ediyor. neden böyle bir ayırım yapılmış anlamadım. 8ohmluk hoparlör alacaksam herhalde 100W'ı baz alıyorum. DIN standartı bizler için bir anlam ifade ediyor mu. Amfiyi satın aldığım kişi, bana amfinin oldukça güçlü olduğunu ve 8 ohmda 150wattlık bir hoparlör seçersem iyi netice alacağımı söyledi, siz ne dersiniz? Çocukluğumdan beri her ne kadar HiFi sistemlere meraklı olsam da teknik anlamda bilgim yetersiz kalıyor. İçinizde Sony'nin F (ES) serisi amfilerinden herhangi birini kullanan oldu mu. Sizler, hoparlör olarak, bu amfiyle iyi örtüşecek hangi marka ya da modelleri önerirsiniz. En azından kriterlerimi azaltırsam, hoparlör seçme sürecim daha kısa ve daha az yorucu olur diye tahmin ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Senior Member Katılım tarihi: Mar 2006 Bulunduğu yer: Ankara Yaş: 52
| Sevgili dostum, ne yazık ki, birileri size reçete yazmaya kalksa da bu "hastalıktan" esenliğe çıkmanıza kesin yardım edecek diye bir kural yok... Bu bir keyif işidir ve siz her nekadar "keyfinizi" kelimelere dökmeye kalksanız da o kelimelerin herkes için, taban tabana zıttan, ayrıntı farklarına kadar olan bir yelpazede anlamları olacak ve reçete yazmaya kalkan, sizin ölçüt diye sıraladıklarınızı kendi ölçütlerinde değerlendirip yazacaktır, bunu unutmamalısınız. Başkalarından yalnızca kendi izlenimlerini almalı, o izlenimleri nasıl bir kurulum bileşenleri ile aldığını sorgulamalı ve tüm bunları kendi hamur tahtanızda yoğurup fikir oluşturmalısınız. Ürünler teknik olsa da, keyfin kişiselliği ve ölçülememesi nedeni ile, olabileceği düşünülse de, bu işin çok kesin tanımlanmış doğruları ne yazık ki yoktur, ya da en azından sizin doğrunuzun başkalarının doğrusu olması olasılığı çok yüksek değildir. Bu nedenle naçizane olarak size "yorulmanızı" kuvvetle ve önemle tavsiye ediyorum.. Lütfen bütçenizi, ama gönülden ayıracağınız bütçeyi belirleyin ve fiyat temelinde araştırarak belli ürünleri dinleme hedef kümesine koyun. Bu kümeyi oluştururken, kümeye alacağınız hoparlörlerin özdirençlerine göre, yüksetecinizin çıkış değerlerinde, belirtilen özdirençle aktardığı güç değeri, hoparlör üreticisinin önerdiği yükselteç gereksinimi aralığı içerisinde kalıyor olsun. Yani baktığınız hoparlör söz gelimi 4 ohm ise yükseltecinizin belirtilen kanal başına 130W değerini esas alın ve söz gelimi o hoparlör için hoparlör üreticisi 50-200W güç aralığını belirtiyorsa uygun seçenek olarak niteleyin. Bazı üreticiler yükslteç çıkış gereksinimi belirtmek yerine, en fazla güç, sürekli güç sınırı gibi tanımlamalar kullanırlar, sürekli güç tanımında yazan değeri esas alın ve yükseltecinizin o hoparlör için verilen özdirenç değerinde aktardığı gücün, sürekli güç diye verilen değerden yüksek kalmamasına dikkat edin, ama 3/4'ünden de az kalmasın. Hoparlörlere bakarken bahsettiğim güç bilgilerinin yanında özellikle DIN ifadesi belirtilmiyorsa, karşılaştırırken yükseltecin DIN dışında verilen değerlerini esas alın. Kuzey güney ayrımını niye yapmışlar bilmiyorum ama o sıralarda mevcut bir evrensel değerleme karışıklığını ifade ediyor olabilirler, siz düşük değerleri esas alın bence... Benden reçete ancak bu kadar olur... Daha sonra, ister eş dost evinde, ister satışa sunulmuş ve dinlenebilir ortamlarda kümedeki ürünleri dinlemeye çalışın. Hatta bu dinlemelerde şartları ve gücünüzü sonuna kadar zorlayıp, yükseltecinizi koltuğunuzun altında, dinleme yapacağınızı ürünlerle buluşturmak için taşıyın, yanınızda her zaman, o çok sevdiğiniz CDleriniz de mutlaka olsun... Bana inanır mısınız bilmem ama alacağınız görece tatmin edici sonuç bu yorgunluklarınıza değecektir... |
| | |
![]() |
| |
| |
| Konu araçları | |
| Modları göster | |
| ||||
| Konu | Konuyu başlatan | Forum | Cevaplar | Son mesaj |
| başlangıç için sistem tavsiyesi... | sn1903 | Stereo | 1 | 11-05-10 00:08 |
| Denon 1909 için kule hop. tavsiyesi | cabbar | Stereo | 21 | 14-05-09 14:04 |
| Microlab solo7 için ses kartı tavsiyesi | tayf | Stereo | 1 | 12-02-09 23:02 |
| Bitsin Artık çilem Hoparlör Tavsiyesi ... | ayancıklı | Surround Hoparlörler | 3 | 11-04-08 12:52 |
| NAD C315 BEE ile kullanmak üzere hoparlör tavsiyesi | tokyo | Stereo | 1 | 18-03-08 23:25 |