Yüksek sadakat tutkunlarının internetteki adresi...
This is a discussion on Dinleme Pozisyonun Önemi within the Sohbet forums, part of the AudiophileMania category; Bugün sevgili eozkececi ile uzunca bir test yaptık. Zaman zaman oluyor bu durum özellikle bass seslerde. Benim hemen yan koltuktan ...
| |||||||
| Kayıt | SSS | Üye listesi | Takvim | Arama | Bugün gönderilen mesajlar | Bölümü okunmuş olarak işaretle |
| | #1 (permalink) |
| Administrator Katılım tarihi: Mar 2006 Bulunduğu yer: Ankara
| Bugün sevgili eozkececi ile uzunca bir test yaptık. Zaman zaman oluyor bu durum özellikle bass seslerde. Benim hemen yan koltuktan duyabildiklerim, 1-2m yanda kayıp. Daha önce de karşılaştığımız bir noktaydı gerçi ama bugün bir kez daha teyit ettik. eozkececi odayı gezmeye başladı bu bass'lar nerde diye. En sonunda biraz geri gitmeye karar verdik; meğer 1 mt arkamızdaymış aradıklarımız. Bazı hoparlörlerde konumlama o kadar önem kazanıyor ki; Acoustat Spectra bunun için uç bir örnekti mesela benim için. Sizin düşünceleriniz neler? En son Muffy tarafından düzenlendi: 12-03-06 saat 22:23 Sebep: imla |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Member | benim vericeğim cevap hi-fi odaklı olmiycak belki ama: ev sinemasında kullandığım subwoofer için doğru yeri bulana kadar uzun bir süre uğraşmıştım.. bazı yerler denk geldi ki sub diye bişey yok sanki! bir de surround hoparlörler için yaşamış olduğum şöyle bir durum var; önceleri bunları arkada biyerlere koymuştum, anca kulak hizasına gelirdi belki.. film izlerken tamam sesler iyi surroundları duyuyorsunuz filan ama, gerçekçilik diye bişey yok.. sanki.. ne biliyim, bişeyler olmuyor.. en sonunda ev halkını ikna edip surroundları duvara monte edince taşlar yerine oturdu uygulayabilen varsa tavsiye ederim, en azından bir kez deneyin..(180cm yükseklik) |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Junior Member Katılım tarihi: Mar 2006
| bir "signal generator" kullanarak yada imkan yoksa bilgisayarda ozel bir cd hazirlayarak belirli frekanslarda ses verip oda icinde dolasirsaniz dinleme noktasinda neyi duyup neyi duymadiginiz konusunda baya bir fikire sahip oluyorsunuz. benim tavsiyem 40 Hz den baslayip 10'ar 10'ar 150 Hz seviyelerine kadar cikmaniz. Hatta kaliteli bir mikrofon yardimi ile odanizin frekans cevap analizini yapan bedava programlar bulmak bile mumkun. |
| | |
| | #4 (permalink) | |
| Member Katılım tarihi: Mar 2006
| Alıntı:
Diger bir post'tada yazdigim gibi bugune kadar konustugum ses muhendisleri (uc ayri kisi, audiophile gecinen degil, gercek profesyonel ses duzeni kuranlar) hepsi ayni seyi sorup/soylediler: dinleme yaptigin mekan ve mekan akustigi. Cberk'in dedigi gibi yukle bir laptopa su bedava Room EQ Wizard programini, bulabildigin kadar iyi bir de mikrofon kullan bir dene bakalim ![]() Bu program ayni zamanda Sinus dalgasi da verebiliyor.
__________________ Believe what your ears say - not hearsay. En son frustrated tarafından düzenlendi: 13-03-06 saat 04:06 | |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Administrator Katılım tarihi: Mar 2006
| Merhaba, Sanırım stereo dinlemek için en ideal pozisyon bir eşkenar üçgen oluşturmak. Bu üçgenin bir köşesinde siz diğer iki karşı köşede ise kabinler. Ama subwoofer için yer nispeten önemsiz. Çünkü sub'ların verdiği aralıkda genellikle dalgaboyu bizim kulaklarımız arasındaki mesafeden çok yani senin hangi yönden geldiğini algılamak bass sesler için imkasız... Ama ölçüm imkanınınz yoksa genede odanın köşesine duvardan 25-30cm uzağa konulması tavsiye edilir genellikle. |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Member Katılım tarihi: Mar 2006
| Mekan akustigi az bilinen ve az uygulanabilen ama benim anladigim kadari ile oldukca onemli bir konu. Genelde herkez eskenar/ikizkenar ucgen mantigini ve/veya Altin orani korukorune uyguluyor. Forumda bir ses muhendisi varsa bu konuda galiba herkesin yardima ihtiyaci var.
__________________ Believe what your ears say - not hearsay. |
| | |
| | #8 (permalink) | |
| Senior Member Katılım tarihi: Mar 2006 Bulunduğu yer: Ankara
| Alıntı:
Benim referans kabul ettiğim kaynaklar, bu işin mühendisliğini yapan, Yamaha, THX gibi firmalar oldu. Şimdi, diğer firmalarda mühendislik yok mu denilebilir. Var ama yeni birşey üretmiyorlar. Yamahanın, "cinema dsp" gibi formatları kendisinin üretmesi gibi. Keza THX te öyle... Kısacası, bu kaynaklarda, hoparlorlerin 180 cm yukarıda ve sizinle aynı çizgi üzerinde yani yanlarınızda olmasını önermişler. Benim buna ek olarak tercihim de dipole tip hoparlor oldu. Bu arada, bir tanesi duvara monte. Diğeri cam önüne denk geldiği için, bir tv askısı ile simetrik konumda. Sonuçtan çok memnunum. Surroundlar konusunda 180 cm ve dipole, kesinlikle doğru tercih olmuş. -------------- Dinleme konumu konusunda, benim kafamda bazı soru işaretleri hala silinmedi. Tamam eşkenar üçgen, stereo imaj için en iyi dinlemeyi sağlayabiliyor ki şu an evimde öyle. Ama her zaman toplamda en iyi sonucu veremeyebiliyor. Basların 1 mt arkada bulunması ya da sahnenin biraz daha içte iyileşmesi gibi. Bunlar çok zor konular. Hemen tamamımızın evinde, akustik düzenleme, ideal konumlama vs. konular için imkan yok. Artık buluyoruz hoparlorleri sokacağımız iki aralık, amfiyide bir rafa iteliyoruz, ondan sonra bu konumlandırmaya iyileştirmeler arıyoruz. Nette zaman zaman rastladığımız resimlerdeki gibi, kendimize bir multimedya odası ya da salonu yaptığımızda, ideal sonuçları yakalamak daha kolay olacak. Herkese, ideal konumu bulana kadar suyunu çıkartıp, ev halkıyla papaz olmayacağı, multimedya odalı evler dileğiyle. | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Senior Member Katılım tarihi: Mar 2006 Bulunduğu yer: Istanbul
| benim evimde yaptığım denemelerde en iyi sonucu eşkenar değil ,ikiz kenar üçgen verdi üçgenin yüksekliği tabandan 1,5-2 kat yüksek olunca daha iyi sahne imajı oluştu. Birde sırtınız arka duvara nekadar yakın olursa bassları daha iyi duyuyorsunuz fakat asıl çarpıcı sonucu hoparlör arkasındaki duvara hoparlörün arkasına gelecek biçimde yumuşak malzeme astığımda aldım böyle çok iyi oldu. Demek ki gerçek anlamda bir akustik düzenleme olanağımız olsa sistemlerimiz uçacak diye düşünüyorum. ahhhhhhhh nerde |
| | |
| | #10 (permalink) |
| Senior Member Katılım tarihi: Mar 2006 Bulunduğu yer: istanbul
| hop. yerleşimi kadar... dinleti yapılan koltuğun da yeri... yüksekliği çok önemli... kafamı 1 karış öne bir karış arkaya oynatarak belirgin bir oranda bas kaybı yaşadım... bence dinleti yapılan koltuğunda bir setup tan geçmesi lazım... |
| | |
![]() |
| |
| |
| Konu araçları | |
| Modları göster | |
| ||||
| Konu | Konuyu başlatan | Forum | Cevaplar | Son mesaj |
| Subwooferda wattın önemi? | Rridgeback | Surround Hoparlörler | 3 | 05-09-08 11:37 |
| speakerlerde frekans yanıtının önemi | vintage | Stereo | 7 | 18-03-06 19:55 |