AUDIOPHILEMANIA fORUM

AUDIOPHILEMANIA

Yüksek sadakat tutkunlarının internetteki adresi...

Makaralı Tape Tecrübeleriniz ve Önerileriniz?

This is a discussion on Makaralı Tape Tecrübeleriniz ve Önerileriniz? within the Pikap, Tuner ve diğer analog kaynaklar forums, part of the Stereo Kaynaklar category; Makara teyp olayında bant temini hakikaten en büyük problem. Ülkemizde sadece esenshop sitesi web üzerinden Quantegy marka bant satışı yapıyor, ...

Geri git   AUDIOPHILEMANIA fORUM > Kaynaklar > Stereo Kaynaklar > Pikap, Tuner ve diğer analog kaynaklar

Kayıt SSS Üye listesi Takvim Arama Bugün gönderilen mesajlar Bölümü okunmuş olarak işaretle

LinkBack Konu araçları Modları göster
Eski 08-11-08, 17:07   #41 (permalink)
Junior Member

Katılım tarihi: Nov 2008
Standart The Tape Project Turkiye

Makara teyp olayında bant temini hakikaten en büyük problem.

Ülkemizde sadece esenshop sitesi web üzerinden Quantegy marka bant satışı yapıyor, başka da bir yer bulamadım.

Umarım Asım Bey bu konuya el atar.

2.el malzeme satışı yapan mağazalardan ve web sitelerinden 5" ve 7" Agfa, Basf ve Ampex marka boş bantlar, ve bir takım orjinal albümler temin ettim. Henüz deneme imkanım olmadığı için kaliteleri konusunda birşey diyemeyeceğim. 45-50 kadar da dolu makara bandım var. Bunlardan 20 tanesi 7" Ampex, Zonal ve Agfa makaralara kaydedilmiş, Ankara Radyosuna ait program kayıtları. Bantlar çok temiz görünüyor. Birçoğu rahmetli Avni Anıl tarafından hazırlanmış. Kutularında el yazısı ile yazdığı notlar ve yayın akış program dökümleri dahi duruyor.

Bantlar 1200' (360 m), programlar 30 dakikayı geçmiyor. Küçük bir hesapla, 7.5 ips hızda kayıt yapıldığı anlaşılıyor (360 m. / 0.19 / 60sn = 32 dk). Muhtemelen Asım Bey'in dediği gibi tek yüze half track kayıt yapılmış.

Hayal kuruyorum belki ama kendi içimizde TapeProject benzeri bir sistem kuramazmıyız. Herkes elindeki orjinal makara bantların listesini yapıp paylaşsa, birileri boş makara temininden birileri de makaraların çoğaltımından ve satışından sorumlu olsa ne güzel olur.

Proje için bir havuz oluşturulur, satışlar bu havuzda toplanır. Elindeki medyayı paylaşan, çoğaltım yapan yaptığı işlem kadar pay alır. Bu payı da albüm, yedek parça vs olarak değerlendirebilir mesela.

Bu sayede TapeProject'deki gibi uçuk fiyatlar ödemeden Audiophile kalitesinde albümlere sahip olabiliriz.

* Tabii bir de kayıt için 15 ips kullanılacaksa mevcut Makara Teyp'lerin modifiye edilerek bu standarda çıkarılması konusu var. O da ayrı bir iş ayrı bir uzmanlık tabii.

İşe elimizdeki Audiophile kalitesindeki makara bant, CD, SACD, LP albümlerin listesini yapıp paylaşarak başlayabiliriz belki.

Görüş ve önerilerinizi rica ediyorum.

Selamlar, saygılar...
Ataolur çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 11-11-08, 12:36   #42 (permalink)
Junior Member

Standart The Tape Project Turkiye

Ya Zülfiyare dokundum ya da konu çok derin, 3 gündür kimseden ses çıkmıyor :-)

Selamlar, saygılar.

Mehmet İhsan Ataolur
Ataolur çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 11-11-08, 12:51   #43 (permalink)
Junior Member

CenturyVB Avatar

Katılım tarihi: Aug 2006

Açıkçası bende merakla bekliyorum. Bir cevap yazmamamın sebebi benim elimde herhangi bir orjinal olmayışı. Daha öncede dediğim gibi ben genelde aldığım bantları boş bant niyetiyle aldım ve bilgisayarın ses kartı ile mp3 dosyaların kaydettim. Hem sahipolduğum sistem kapasitesi dolayısıyla hemde kulağımın çok eğitilmiş olmaması sebebi ile açıkçası ben orjinal bant ile mp3 ten kayıt bir bantın kayıt kalitesini ayırabileceğimi sanmıyorum. Ama yinede elimde mevcut cihazların haricinde daha kaliteli cihazlarla , daha kaliteli bantlara çekilen kayıtlarıda merak etmiyor değilim.Bu tür bantları referans kabul ederek cihazlarıma da ufak tefek ayarlar yapabilirdim.
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 11-11-08, 13:33   #44 (permalink)
Senior Member

ashoke Avatar

Katılım tarihi: Mar 2006

Bu iletileri yeni gördüm...

Düşünceniz çok güzel ancak hayata geçmesini çok zor görüyorum...

İnsanların CD SACD arşivlerini paylaşmaları beni pek ilgiledirmiyor, ancak özgün kayıt makara ve LP arşivleri benim için cazip tabii. Bu konular zaman zaman dile getirilir ancak genellikle arşiv içeriğinin bir şekilde ellerde dolaşması, özellikle LP ve makara gibi kolayca yıpranabilir ortamlar söz konusu olduğunda içlere pek kolay sinebilecek bir şey olmaz ve konu küllenir gider...

Analog kopyalama da sonuçta bir kopyalama, hatta kopyalamanın özü ve doğal olarak yasal bir şey değil. Çoğaltma işini yapmak için, ister proje olun, ister portal olun ister klüp olun gerekli izinleri almak gerekir ve bu tahmin edebileceğiniz gibi hiç kolay ve "ekonomik" bir iş değil...

Kişisel keyif kullanımlarımız için elde ettiğimiz birikimleri böyle forumlar aracılığı ile paylaşabiliriz, ama sanırım bunun ötesine pek geçemeyiz...

Bahsettiğiniz sitede Quantegy ürünleri hala görünüyor ama altlarında uzunca bir süredir "geçici olarak temin edilememektedir" notları ile, ne yazık ki...

Boş makara bant temini konusunda geçen sene edindiğim bir bağlantı var, ama hala çalışıp çalışmayacağından emin değilim... Canlandırmam gerek ve eğer bu konuda gereksinimi olduğunu düşünen arkadaşlar, edinmeyi düşünebilecekleri boyut ve miktarlarla bana ulaşırlarsa (PM - özel ileti ile) bir maliyet çalışmasını belki sonuçlandırabilirim. Ben kişisel olarak 10"çap, 1/4"kalınlık, 1200 - 2400 ft bantlar üzerinde duruyorum.

Sevgilerimle,
Asım
ashoke çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 12-11-08, 20:13   #45 (permalink)
Junior Member

pcdata76 Avatar

Arkadaslar oncelikle merhaba

Bende de bir Revox B77 teyp var. Merak ettigim birsey, acaba bu teypte 7" ten kucuk makaralarin kullanilmasi bir sorun yaratir mi?

Kilavuzunda reel size butonu basiliyken ortasinin capi en kucuk 6 cm lik makara onerilir demis,ancak net birsey anlamadim.

Kucuk makaralarin kullanilmasi bir sakinca yaratir mi?

Ayrica makara bant konusunda toplu olarak temin etmeyi dusunurseniz 10.5" bantlardan bende birkac tane almayi dusunuyorum.

Saygilarimla
pcdata76 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 13-11-08, 15:09   #46 (permalink)
Senior Member

ashoke Avatar

Katılım tarihi: Mar 2006

Alıntı:
pcdata76 tarafından iletildi. Mesajı göster
Arkadaslar oncelikle merhaba

Bende de bir Revox B77 teyp var. Merak ettigim birsey, acaba bu teypte 7" ten kucuk makaralarin kullanilmasi bir sorun yaratir mi?

Kilavuzunda reel size butonu basiliyken ortasinin capi en kucuk 6 cm lik makara onerilir demis,ancak net birsey anlamadim.

Kucuk makaralarin kullanilmasi bir sakinca yaratir mi?

Ayrica makara bant konusunda toplu olarak temin etmeyi dusunurseniz 10.5" bantlardan bende birkac tane almayi dusunuyorum.

Saygilarimla
Normal okuma esnasında hız anlamında bir sorun olabileceğini düşünmüyorum. Zira malum, bant hızını temelde sabit tutan "capstan" mili ve lastiğidir. Ancak belki ve özellikle sarma ve durdurmalar esnasındaki ivme ve tork durumlarından ötürü, bandın hesaplanandan farklı gerilmesi ve/veya bollaşması söz konusu olabilir.

Dikkatli denemek gerek.

Toplu temin konusu aktif olunca sizinle temas edeceğim.
ashoke çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 13-11-08, 18:24   #47 (permalink)
Junior Member

pcdata76 Avatar

Tesekkur ederim Asim bey. Icerigi degersiz bir bantla denemek gerekli. En kotu bantin son yarim santimetrelik kismi falan yokmus gibi davranilirsa ve bu kisim sarma/dinleme v.s. da kullanilmazsa sorun cikmayacak gibi.
pcdata76 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 17-11-08, 22:16   #48 (permalink)
Junior Member

pcdata76 Avatar

Arkadaslar cok zor tahmin edebiliyorum ama yinede bir umut sorayim. Acaba bu teyplerin ayarini yapabilmek icin gereken referans bantlari ulkemizden temin edebilmek mumkun mu?

Revox icin onerilen(7 1/2 IPS hizda)

PB Level icin 0 dB 1 kHz (257 nW/m)
Kafa Azimuth icin -20 dB 10 kHz

Sadece bu iki tonu iceren bir bant yeterli oluyor.

Yurtdisindan temini mumkun ancak hem gumruk olayi, hemde fiyatinin fazla olmasi nedeniyle(herhangi bir kargoda aksaklik durumunda vazgecilecek meblaglarda degiller)cazip gelmiyor.

En kotu olasilik ayarli oldugu bilinen 2-track 2-channel (tercihen revox marka)bir deckte referans test cd'm den bu iki frekansi 3-5 dakika kaydedebilmek. En kotu durumda bile benim deck in ayarlarindan iyi olacaktir. Bu konuda da bana yardimci olabilirseniz cok memnun olacagim.

Saygilarimla
pcdata76 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 27-11-08, 22:11   #49 (permalink)
Junior Member

pcdata76 Avatar

Kendi sordugum sorulara buldugum cozumleri forumda kaynak olmasi acisindan yanitlamak istiyorum.

Revox decklerde hub capi(makara orta capi) 6 cm den kucuk makaralar(ki bunlar 5", 6" lik makaralar) kullanildigi zaman bantin son 6-7 mm kalinligindaki bolgeye ulasildiginda

1-Sarma sirasinda dedigim son bolume yaklasinca sarma yavasliyor.
2-Calma sirasinda da bant gerginligi bant sonlarina dogru giderek artiyor.

Bu bantlar kullanilacaksa son 5-6 mm kalinlik kaldiginda kalan kismini kullanmamak sanki 7" makaradaymis gibi bir durum olusturdugundan bir cozum. Ayrica bos makara olarakta 7" lik bir makara kullanmak ta avantaj sagliyor. Tamami kullanilirsa ne olur denirse, bence olabilecek en buyuk sey artan bant gerginligi nedeniyle kafalar uzerinde olusan fazla basinc daha cabuk yipranmalarina neden olabilir. Gerci cok kisa bir sure olacak bir olay ama yinede tedbiri elden birakmamakta fayda var diye dusunuyorum.

Decklerin kalibrasyon ve ayarlari icin gerekli bantlar ebay Almanya sitesinde mevcut. Eger hepimizin ihtiyaci olur ve topluca getirtebilirsek birkac adet, kargo acisindan avantaj olacaktir.

Birde bazi bantlarin yurtdisi forumlarda cok tartisilan "Sticky Shed Syndrome", yani cok kisa bir calma veya sardirma sirasinda bile yapiskan maddenin teyp elemanlarina yapisarak hem bandi hemde decki kirletme sorununa deginmek istiyorum.

Bu sorun 70'lerin ortasindan 90'lara kadar uretilen amerika kokenli basta Ampex 406,407,456,457 ve Scotch 226,227,bazi 806/807 serileri olmak uzere Agfa PEM469 model bantlarin neredeyse tamaminda gorunen bir sorun. Isin teknik detayina girmeden bir uretim hatasi olarak uzunca yillar (neredeyse 20 yil hatali olarak uretilmis, ustelik 456 grandmaster lar studyolarda profesyonel olarak orijinal masterlarda siklikla kullanilan bantlardandi) uretilen bu bantlari tekrar kullanabilmenin bir cozumu var. Sorun banttaki yapiskan maddenin havanin nemini absorbe etmesinden kaynaklaniyor. Kusurlu olan bantlar sicakligi 55-60 C arasinda bir sicaklikta belirli bir sure(bantin durumuna gore 1-2 saatten 12 saate kadar)tutulup sonrasinda oda sicakligina sogumaya birakildiginda icine islemis olan nem disari atildigi icin bantlar tekrar nemlenip ayni duruma gelene kadar iklime ve bantin durumuna gore birkac haftadan birkac yila kadar sorunsuz gorev yapiyorlar.
Belki yeni kayit yapmak icin bu bantlari kullanmak mantiksiz olabilir, ancak icindeki icerigi kurtarmak icin bu yol oldukca tutulan bir metodmus. Ayrica bolge iklimine gore bu sekilde firinlanmis bantlar yillarca da sorunsuz gorev yapabiliyor.

Ben elimde olan, 15 sn. bile calamadigim Ampex 406 larda bu islemi deniyorum,bakalim sonucu ne olacak. Isitma sistemi olarak bir karton kutu icerisine bilgisayar fani, 100W ampul ve termokupl lu termometre ile sicakligi 57-58 derecede gozlenerek sabit duran bir sistem yaptim.

Yine bazi forumlarda bu islem sirasinda bandin metal makaraya sarilmasi oneriliyor. Bazilarinda da bandin hic ellenmemesi oneriliyor. Ben 60C de plastik makaraya hicbirsey olmadigini gordum(zaten bazi forumlarda da plastik olmasi farketmiyor denmis). Sadece eger bant duzgun sarilmamissa duzgun sarilmasi gerekiyor,bunun icin de bant tape transport tan gecirilmeden(cunku o sekilde mutlaka transport elemanlarina yapisiyor) bir makaradan digerine en dusuk hizda duzgunce sarilmali.

Ortalama pisirme suresi olarak 1/4" bant icin 3-4 saat oneriliyor genellikle.

Sifir bant temininde de dunyada kalan tek bant ureticisi RMGI (eski BASF(Agfa), sonradan EMTEC olmustu)Bu firmadan toplu halde mastering serisi 911 gibi kaliteli bantlar temin edilebilir. Ustelik BASF formulasyonlu bu bantlar 70 lerden beri hala uretilmekte ve sticky shed gibi sorunlari yok.

En son pcdata76 tarafından düzenlendi: 27-11-08 saat 22:13
pcdata76 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 27-11-08, 22:20   #50 (permalink)
Junior Member

CenturyVB Avatar

Katılım tarihi: Aug 2006

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim , elimde benimde birkaç tane yapışkan bantım var eğer faydasını görürseniz bende uygulamak isterim. Bant temini konusuna gelince aslında uzun zaman benimde aradağım şeylerdi hem ayar bantları hemde boş bantlar ama bu aralar cihazımın arızasından ötürü keyfim kaçmış durumda yinede almayı düşürseniz ve sipariş verecekseniz bir haberim olsun o günkü maddi imkanlar çerçevesinde bende katılmayı düşünebilirim. Araştırmalarınızın ve paylaşımlarınızın devamını dilerim
Alıntı yaparak cevap ver

Konu araçları
Modları göster

Makaralı Tape Tecrübeleriniz ve Önerileriniz? ile benzer konular Benzer konular

Konu Konuyu başlatan Forum Cevaplar Son mesaj
Power Kablosunun Etkisi ve Tecrübeleriniz Neler? Muffy Interconnect ve Güç Kabloları 81 14-11-06 08:39

Saat ayarı GMT +3. Saat : 10:24.